De werken aan de zomereiken in de Begijnenvest gaan pas volgend jaar plaatsvinden. Is de Begijnendreef dan volledig gered? Neen.

De stad kan niet tijdig een vergunning meer aanvragen.  Burgemeester Van Olmen (CD&V) : 'Dit wil (nog) niet zeggen of dat ook betekent dat een deel van de dreef toch behouden blijft.'
 
'De nodige vergunningen moeten nog aangevraagd worden en wat ons hoopvol stelt is, dat de oorspronkelijke plannen (totale kap van de oude, monumentale bomen en heraanplant met jonge, kleine bomen) bijgestuurd worden', klinkt het bij Groen Herentals.

'Dat is althans wat we begrijpen uit de communicatie met zowel het stadsbestuur als met de minister van Erfgoed.

Vanuit het stadsbestuur komt het signaal dat er rekening zal worden gehouden met suggesties en talrijke opmerkingen van bewoners en experts.

Het is ons niet duidelijk wat dit in de praktijk wil zeggen, maar we zijn blij dat er eindelijke ruimte werd gecreëerd om naar een oplossing te zoeken.

Op deze manier ontstaat een breed draagvlak voor de eerste stap in de gehele opwaardering van de Herentalse vestenstructuur.

De kap van de oude zomereiken langs de Begijnenvest in Herentals is met een jaar uitgesteld tot grote tevredenheid van de GROEN-oppositie in de gemeenteraad.

En wat meer is, het lijkt erop dat niet alle 70 oude bomen eraan moeten geloven.

Bewoners en experts waren boos dat het schepencollege de drastische beslissing nam om alle bomen weg te doen. Nu is er een jaar extra tijd voor overleg.

De hoop van Groen is dat gezonde veteraanbomen kunnen blijven staan.

Oude, grote bomen halen veel meer CO2 uit de lucht dan kleine, jonge boompjes.'

Benieuwd hoe de N-VA/CD&V-coalitie in 2022 het roer gaat omgooien. (pp)

Foto Johan Temmerman/ Nnieuws/ luchtbeelden P. Smans/ Nnieuws.